Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία από πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις των μουσώνων, καθώς το Νέο Δελχί κατέγραψε ρεκόρ βροχόπτωσης τα τελευταία 40 χρόνια μέσα σε διάστημα μιας ημέρας, ανέφεραν σήμερα οι Αρχές και μέσα ενημέρωσης.
Στην πρωτεύουσα, όπου δρόμοι πλημμύρισαν, έπεσε 153 χιλιοστά βροχόπτωσης, τις περισσότερες σε μια μέρα τον μήνα Ιούλιο εδώ και 40 χρόνια.
Με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες να προβλέπουν άλλη μια μέρα καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, οι Aρχές διέταξαν τα σχολεία στο Νέο Δελχί να παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα. Σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων PTI, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες σε έξι κρατίδια της βόρειας Ινδίας.
Torrential monsoon rains left parts of northern India with overflowing rivers and waterlogged roads pic.twitter.com/WXp3RnDK7b
— Reuters (@Reuters) July 9, 2023
Μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν ισχυρές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της βόρειας Ινδίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία, οι βροχοπτώσεις των μουσώνων στην Ινδία την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν 2% πάνω από το κανονικό. Οι βροχοπτώσεις των μουσώνων, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, αντιπροσωπεύουν στη Νότια Ασία το 70% έως 80% της ετήσιας βροχόπτωσης.
Κάθε χρόνο τα καιρικά αυτά φαινόμενα προκαλούν θανάτους και καταστροφές, αλλά ο αριθμός των φονικών πλημμυρών και κατολισθήσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

