Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μια επικίνδυνη μεταβολή του καιρού στο τέλος της εβδομάδας, καθώς ο τυφώνας Γκάμπριελ, που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Το εντυπωσιακό αυτό καιρικό φαινόμενο, που έφτασε στην κατηγορία 3 ανοιχτά των Βερμούδων, θα διανύσει τεράστια απόσταση και θα καταλήξει την Κυριακή στην Πορτογαλία ως εξωτροπικός κυκλώνας.
Με την άφιξή του στην Ιβηρική Χερσόνησο, ο τυφώνας Γκάμπριελ θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, επηρεάζοντας κυρίως την Πορτογαλία και τμήματα της Δυτικής Ευρώπης.
Κακοκαιρία στη Μεσόγειο
Το κυκλωνικό αυτό σύστημα θα λειτουργήσει ως «τροφοδότης» για τη δημιουργία ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού στη λεκάνη της Μεσογείου. Το αποτέλεσμα θα είναι καταρρακτώδεις βροχές και έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ιταλία, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου.
Επισημαίνεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει κάθετη πτώση, με αποτέλεσμα να κινηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που τυφώνες από τον Ατλαντικό φτάνουν στην Ευρώπη. Στο παρελθόν, η Οφηλία (2017), η Λέσλι (2018) και ο Λορέντζο (2019) προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, επηρεάζοντας στη συνέχεια και άλλες περιοχές ως εξωτροπικές καταιγίδες.
Η πορεία του τυφώνα Γκάμπριελ δείχνει για ακόμη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν μένει ανεπηρέαστη από ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεκινούν στον Ατλαντικό. Με την άφιξή του αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και απότομη πτώση θερμοκρασίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.
Παρακάτω αναλυτικά ο καιρός για περιοχές στο/ην:
- Αττική
- Θεσσαλονίκη
- Πελοπόννησο
- Κρήτη
- Θράκη
- Ήπειρο
- Μακεδονία
- Δωδεκάνησα
- Κυκλάδες
- Ιόνιο
- Βόρειο&Ανατολικό Αιγαίο








