Είναι πιο πιθανό από ποτέ, η παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα υπερβεί το μακροπρόθεσμο όριο θέρμανσης του 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.
Αλλά ένα έτος που η θερμοκρασία θα ανέλθει 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, θα μπορούσε να μας δώσει μια γεύση για το πώς θα ήταν η υπέρβαση αυτού του ορίου.
Με πιθανότητα 66% να φθάσουμε προσωρινά τους 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2027, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που είναι πιο πιθανό να ξεπεράσουμε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Άνταμ Σκέιφ, επικεφαλής μακροπρόθεσμων προβλέψεων από το Κέντρο Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Hadley της Βρετανίας, ο οποίος συμμετείχε στην τελευταία Παγκόσμια Ετήσια Ενημέρωση για το κλίμα του WMO.
Ο περσινός απολογισμός έδινε πιθανότητες περίπου 50-50.
Η υπέρβαση αυτή του ορίου, σημαίνει επίσης ότι ο κόσμος απέτυχε να σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση.
Η συμβολή του Ελ Νίνιο
Εν μέρει υπεύθυνο για την αύξηση της πιθανότητας να φτάσει σύντομα στους 1,5 βαθμούς Κελσίου είναι και το φαινόμενο Ελ Νίνιο που αναμένεται να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες. Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, τα θερμότερα νερά στον τροπικό Ειρηνικό θερμαίνουν την υπερκείμενη ατμόσφαιρα, αυξάνοντας την παγκόσμια θερμοκρασία.
Το Ελ Νίνιο «θα συνδυαστεί με την αλλαγή του κλίματος που προκαλείται από τον άνθρωπο για να ωθήσει την παγκόσμια θερμοκρασία σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Πέτρι Ταάλας σε μια συνέντευξη Τύπου.
Μια ενδιάμεση αλλαγή στο El Niño ανησυχεί τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Το καιρικό φαινόμενο, αν και διαφέρει από την κλιματική αλλαγή, είναι πιθανό να δώσει ώθηση στις ακραίες συνθήκες και να φέρει θερμότερο καιρό στη Βόρεια Αμερική και ξηρασία στη Νότια Αμερική, με τον Αμαζόνιο να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών.