Μετά από ένα μεγάλο διάστημα με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα οι καιρικές συνθήκες προς το τέλος του Δεύτερου δεκαημέρου του Νοεμβρίου φαίνεται να εναρμονίζονται με την εποχή ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο όλα δείχνουν ότι θα πάρουμε την πρώτη χειμωνιάτικη γεύση.
Συμφωνώ και με το τελευταία προγνωστικά μοντέλα από την Τετάρτη η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα στην Ευρώπη θα γίνει μεσημβρινή ανοίγοντας την δίοδο για κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τις βαλκανικές χώρες και προς τη χώρα μας.
Όπως μπορούμε να δούμε και στον παρακάτω χάρτη σεναρίων του αμερικανικού μοντέλου GFS από τις 17 Νοεμβρίου αναμένεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας στην τάξη των 1500 μέτρων από την επιφάνεια της γης κάτι που σημαίνει ότι οι ψυχρές αέριες μάζες επηρεάσουν και τη χώρα μας.
Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο μοντέλο η πτώση αυτής της δθερμοκρασίας θα είναι σε τέτοιο βαθμό όπου θα επιτρέψει την εκδήλωση τοπικών χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές βαλκανική Χερσονήσου και κυρίως σε περιοχές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου ενώ στη χώρα μας τα ορεινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και τα πολύ ορεινά τμήματα της Κρήτης δεν αποκλείεται να ντυθούν στα λευκά για πρώτη φορά φέτος.
Ιδιαίτερα για το επόμενο Σάββατο 18 Νοεμβρίου περιμένουμε σε όλη τη χώρα κακοκαιρία αρχικά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας ενώ με την έλευση των ψυχρών αέριων μαζών τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά ηπειρώτικα και θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς βοριάδες στα πελάγη.
Οφείλουμε βέβαια να τονίσουμε ότι στο παρόν κείμενο μιλάμεγια μία τάση των καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα και όχι για μία ασφαλή πρόγνωση μιας και το χρονικό διάστημα ξεπερνά τις 5-6 ημέρες.
Δείτε την κίνηση των αερίων μαζών πάνω απο την Ευρώπη την επομενη εβδομάδα