Η Κίνα παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ομίλου Rhodium. Οι εκπομπές των 6 αερίων του θερμοκηπίου από τον ασιατικό γίγαντα, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), του μεθανίου και του οξειδίου του αζώτου, αυξήθηκαν σε 14,09 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO₂ το 2022, ξεπερνώντας τον συνολικό αριθμό των μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που ήταν περίπου 30 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 27% των παγκόσμιων εκπομπών. Οι ΗΠΑ που είναι ο 2ος μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών, συνέβαλαν στο 11%, ενώ η Ινδία ξεπέρασε την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά με περίπου 6,6% του παγκόσμιου συνόλου. Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύουν το 6,4% των συνολικών εκπομπών. Ακολουθεί η Ινδονησία (3,4%), η Ρωσία (3,1%), η Βραζιλία (2,8%) και η Ιαπωνία (2,2%).
Η Κίνα βέβαια έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, επομένως, η κατά κεφαλήν εκπομπές της παραμένουν χαμηλότερες από εκείνες των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, σε ιστορική βάση, τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι στον κόσμο, έχοντας παράγει 4 φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από την Κίνα από το 1750.
ΟΗΕ : “Είναι επείγον να μειωθεί το μεθάνιο την επόμενη δεκαετία”
Το CCAC και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δημοσίευσαν την παγκόσμια αξιολόγηση μεθανίου. Σύμφωνα με την εκτίμηση, οι ανθρωπογενείς εκπομπές μεθανίου μπορούν να μειωθούν έως και 45% αυτή τη δεκαετία και έτσι θα αποφύγουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 0,3°C έως το 2045, φέρνοντας τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα πιο κοντά.
“Δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι το βασικό συστατικό για το σχηματισμό του τροποσφαιρικού όζοντος (αιθαλομίχλης), που πρόκειται για έναν επικίνδυνο ατμοσφαιρικό ρύπο”, εξηγεί το UNEP, “μια μείωση κατά 45% θα αποτρέψει 260.000 πρόωρους θανάτους, 775.000 επισκέψεις σε νοσοκομείο που συνδέονται με το άσθμα , 73 δισεκατομμύρια ώρες εργασίας που χάθηκαν λόγω της υπερβολικής θερμότητας και 25 εκατομμύρια τόνοι απώλειας καλλιεργειών ετησίως”. “Η μείωση εκπομπών μεθανίου είναι ο πιο ισχυρός μοχλός για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή τα επόμενα 25 χρόνια και συμβάλλει στις προσπάθειες που απαιτούνται για τη μείωση και του διοξειδίου του άνθρακα.
Τα οφέλη για την κοινωνία, τις οικονομίες και το περιβάλλον είναι πολλά και υπερτερούν κατά πολύ του κόστους. Χρειαζόμαστε διεθνή συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου το συντομότερο δυνατό σε αυτήν τη δεκαετία “, δήλωσε ο Inger Andersen, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNEP.