Οι τεράστιες δασικές εκτάσεις της Αργεντινής απειλούνται από την καλλιέργεια κτηνοτροφικής σόγιας, με τους αγρότες να είναι συχνά πρόθυμοι να πληρώσουν χαμηλά πρόστιμα για την αποψίλωση της γης για να επωφεληθούν από τις υψηλές παγκόσμιες τιμές των σιτηρών, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος προστασίας των δασών της χώρας.
Η Αργεντινή έχει χάσει περίπου 7 εκατομμύρια εκτάρια (17 εκατομμύρια στρέμματα) γηγενών δασικών εκτάσεων από το 1998, παρά τον νόμο του 2007 για τη ρύθμιση των χερσώσεων. Πάνω από το ήμισυ της αποψίλωσης των δασών είναι παράνομη, δήλωσε ο Μάρτιν Μονακό, διευθυντής δασών στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ενώ έχουν οι αυστηρότεροι κανόνες που έχουν επιβληθεί έχουν επιβραδύνει την υλοτόμηση, η ανομοιογενής επιβολή και συχνά τα χαμηλά πρόστιμα οδήγησαν τους αγρότες να γίνουν οι κορυφαίοι εξαγωγείς επεξεργασμένης σόγιας στον κόσμο παίρνοντας το ρίσκο των προστίμων. Οι παγκόσμιες τιμές σόγιας είναι υψηλές από το 2021.
«Πολλές φορές τα πρόστιμα δεν αρκούν για να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους», είπε η Μονακό στο Reuters, προσθέτοντας ότι σχεδόν το 90% των αποψιλώσεων ήταν στα τεράστια δάση Γκραν Τσάκο στο βορρά. Οι αγρότες στάθμισαν το χαμηλό κόστος γης και καλλιέργειας, έναντι των υψηλών τιμών πώλησης, είπε.
«Η καλλιέργεια είναι πολύ κερδοφόρα και πολλές φορές τα πρόστιμα υπολογίζονται απλώς ως ένα επιπλέον κόστος», είπε.
Η επιβολή του νόμου εξαρτάται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα, με τις τοπικές αρχές να παραβλέπουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στοχεύοντας στην οικονομική ανάπτυξη, είπε.
“Υπάρχουν πολλές πολιτικές πιέσεις. Υπάρχει διαπραγμάτευση με έναν τομέα που έχει ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν θέλει να αλλάξει. Αυτή είναι η πραγματικότητα”, είπε η Μονακό. «Υπάρχουν παραβάσεις του νόμου».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2007, υπάρχουν 10 εκατομμύρια εκτάρια «κόκκινων» δασών που είναι παράνομη η αποψίλωση. Επιπλέον, 30 εκατομμύρια εκτάρια “κίτρινου” που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χωρίς την ανάγκη αποψίλωσης. Και 10 εκατομμύρια «πράσινη» καθαρή δασική έκταση.
Από το 2020, υπάρχει επίσης ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με δορυφορικές εικόνες που ανανεώνονται κάθε 15 ημέρες, χαρτογραφώντας τις αλλαγές στα δάση και ειδοποιώντας τις τοπικές αρχές για παράνομη υλοτόμηση.
«Πολλές φορές είναι νόμιμο, αλλά πολλές φορές είναι παράνομο», είπε η Μονακό. «Ελπίζουμε ότι το δικαστικό σύστημα θα προχωρήσει σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή τα διοικητικά εργαλεία συχνά δεν επαρκούν».