Η χειρότερη ξηρασία της Ανατολικής Αφρικής τα τελευταία 40 χρόνια έχει αναγκάσει εκατομμύρια Σομαλούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πέντε διαδοχικές άνομβρες περίοδοι ώθησαν το πολύπαθο έθνος στα πρόθυρα του λιμού, και φέτος είναι απίθανο να βελτιωθεί η κατάσταση.

«Είμαστε υποσιτισμένοι, η γη είναι ξηρή, δεν έχω την πολυτέλεια να επιστρέψω», είπε η Khadijo Mohamed Omar έξω από το σπίτι της, φτιαγμένο από ραβδιά και πορτοκαλί ύφασμα.
Η 35χρονη αγρότισσα έκανε το ταξίδι που διήρκησε μια εβδομάδα στα τέλη του περασμένου έτους, αφού δύο από τα παιδιά της πέθαναν από την πείνα. Γέννησε ένα έβδομο παιδί περίπου δύο μήνες αφότου έφτασε σε έναν καταυλισμό που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στο Dollow.
Το νέο της μωρό έζησε μόλις οκτώ ημέρες.

Η Σομαλία κατάφερε να αποτρέψει μια επίσημη κήρυξη πείνας πέρυσι χάρη σε μια μαζική εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά τραγωδίες όπως αυτή του Ομάρ εξακολουθούν να υφίστανται.
Ακόμη και χωρίς την επίσημη κήρυξη πείνας, υπήρξαν 43.000 επιπλέον θάνατοι στη Σομαλία το 2022 που συνδέονται με την ξηρασία, διαπίστωσαν ερευνητές. Οι μισοί ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών.
«ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ»
“Ο λιμός δεν έχει ξεφύγει από το δάσος. Καταφέραμε να τον κρατήσουμε μακριά πέρυσι. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να κάνουμε περισσότερα εδώ για να κρατήσουμε τον λιμό μακριά”, είπε η Σίντι Μακέιν στην πρώτη της ανθρωπιστική δράση ως εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).
Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως το WFP ήταν πιθανό να έχουν λιγότερη χρηματοδότηση γενικά φέτος, καθώς οι προϋπολογισμοί των χορηγών συμπιέζονται, είπε ο McCain υπό τον ήχο των κραυγών των μωρών σε ένα κέντρο περίθαλψης για υποσιτισμένα παιδιά στο Dollow.
Παρά τη μειωμένη χρηματοδότηση, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Σομαλοί θα είναι σχεδόν οι ίδιες.

Οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD) δείχνουν ότι υπάρχει 50% πιθανότητα οι βροχοπτώσεις αυτή τη σεζόν να είναι κάτω από το μέσο όρο.
Στο Dollow, οι τιμές του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν περίπου 23% από πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο ΟΗΕ έχει κάνει έκκληση για 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει 7,6 εκατομμύρια Σομαλούς το 2023 – αλλά μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόνο 609 εκατομμύρια δολάρια.
Η παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας και ο αριθμός των παγκόσμιων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αναμένεται να μειώσουν τους προϋπολογισμούς βοήθειας.
Διαβάστε επίσης: Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή προκαλεί εκτεταμένη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής