Τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου του 1966 το Επιβατηγό-Οχηματαγωγό πλοίο “Ηράκλειον” ιδιοκτησίας των αδελφών Τυλπάδου, καθώς ταξίδευε από την Κρήτη προς τον Πειραιά εν μέσω κακοκαιρίας, μπάζει νερά και βυθίζεται παρασύροντας στον βυθό τουλάχιστον 241 άτομα ενώ σώθηκαν μόλις 47. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός γιατί εκείνη την εποχή τα εισιτήρια κόβονταν μέσα στο πλοίο και δεν υπήρχε ακριβής καταγραφή.
Η ΕΜΥ είχε προβλέψει ανέμους 8-9 μποφόρ με ενίσχυση μέσα στη νύχτα στα 11. Παρ’ όλα αυτά, το πλοίο αναχώρησε κανονικά από το λιμάνι της Σούδας πέφτοντας πάνω στην κακοκαιρία που αποδείχθηκε μοιραία. Εκείνη την περίοδο ο ανταγωνισμός μεταξύ των πλοιοκτητών ήταν πολύ μεγάλος και τα καράβια ταξίδευαν χωρίς τις απαραίτητες διαπιστεύσεις από το υπουργείο.
Μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, θεσπίστηκε στην Ελλάδα το απαγορευτικό απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Επιβάλλεται από το λιμενικό στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία υπό ελληνικής σημαίας, όταν υπάρχει πρόγνωση για ανέμους 9 μποφόρ και πάνω. Τα πλοία με ξένη σημαία μπορούν να ταξιδεύουν με οποιονδήποτε καιρό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Δείτε ακόμα: Η κλίμακα μποφόρ