Οι καλλιεργητές καλαμποκιού και άλλων καλλιεργειών όπως το κριθάρι επωφελήθηκαν από τους υβριδικούς σπόρους που ενισχύουν την απόδοση. Αντίθετα, η χρήση υβριδικών σπόρων σιταριού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, επειδή η διαδικασία ανάπτυξης είναι πιο δαπανηρή και δύσκολη και οι εταιρείες πιστεύουν ότι τα οφέλη θα είναι λιγότερα.
Τρεις ανεξάρτητες εταιρείες σπόρων που παρήγαγαν ένα υβριδικό σιτάρι στο πλαίσιο συμφωνιών με τη Syngenta φέτος, είπαν στο Reuters ότι δεν ήταν βέβαιοι ότι η καλλιέργεια θα αποφέρει αποτελέσματα βοηθητικά για τους καλλιεργητές. Πρόσθεσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να καθοριστεί πώς να παραχθούν οι καλύτεροι σπόροι φθηνά.
Η γαλλική ομάδα της Syngenta είπε στο Reuters ότι η εταιρεία είχε αναβάλει την κυκλοφορία μιας παρόμοιας ποικιλίας σιταριού που δοκιμαζόταν στη Γαλλία μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα. Τα υβρίδια των ΗΠΑ και της Γαλλίας έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες καλλιέργειας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν απειλές από ασθένειες στις καλλιέργειες και την ανάγκη να πληρούνται τα πρότυπα ποιότητας άλεσης και ψησίματος, είπε η εταιρεία. Η κινεζική Syngenta είπε ότι το αμερικανικό σιτάρι της, που θα πωλείται με το εμπορικό σήμα AgriPro, θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις έως και 12% έως 15% και να κάνει τις σοδειές πιο σταθερές, προσθέτοντας ότι προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από τους αγρότες. Το σιτάρι «είναι η μόνη σημαντική καλλιέργεια που δεν έχει ακόμη επωφεληθεί από σημαντική μηχανοποίηση. Τα υβρίδια θα το αλλάξουν αυτό», δήλωσε ο Jon Rich, επικεφαλής του τμήματος δημητριακών της Syngenta Seeds North American.
Σχεδόν 100 χρόνια
Οι αγρότες χρησιμοποίησαν υβριδικούς σπόρους για την καλλιέργεια καλαμποκιού από τη δεκαετία του 1930, ενώ ακολούθησαν και άλλες καλλιέργειες όπως τα φιστίκια και οι ντομάτες. Το υβριδικό καλαμπόκι βοήθησε τις αποδόσεις των ΗΠΑ να αυξηθούν από 20 μπουσέλ ανά στρέμμα το 1930 σε 140 μπουσέλ ανά στρέμμα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μέχρι το 1960, το 95% των χωραφιών καλαμποκιού στις ΗΠΑ φυτεύτηκαν με υβριδικούς σπόρους. «Το καλαμπόκι είναι πραγματικά εύκολο στην επεξεργασία», δήλωσε ο Τσάρλι Βόγκελ, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Δημητριακών της Μινεσότα. «Είναι πραγματικά δύσκολο με το σιτάρι, επομένως χρειάζεστε ιδανικές συνθήκες για σπορά».
Άλλες μεγάλες εταιρείες σπόρων, συμπεριλαμβανομένων των Bayer AG και BASF SE, αναπτύσσουν υβριδικό σιτάρι, αλλά είναι αρκετά χρόνια πίσω από τη Syngenta. Σε αντίθεση με τη γενετική τροποποίηση, ο υβριδισμός των καλλιεργειών δεν έχει πυροδοτήσει διαμάχες μεταξύ των καταναλωτών. Ενώ είναι ευρέως διαδεδομένα σε φυτά σόγιας και καλαμποκιού που τρέφονται τα ζώα, η τροποποίηση των φυτικών γονιδίων για το σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών ήταν εδώ και χρόνια ταμπού. Παρόλα αυτά, η αργεντίνικη start-up Bioceres έχει εξασφαλίσει μικτές εγκρίσεις για ανθεκτικό στην ξηρασία γενετικά τροποποιημένο σιτάρι στη Βραζιλία, τη Νιγηρία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και στηρίζεται στην αυξανόμενη αποδοχή των καταναλωτών καθώς ο κόσμος αγωνίζεται να θρέψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό που αντιμετωπίζει όλο και πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες. . Η παραγωγή υβριδικών σπόρων σίτου εξακολουθεί να είναι πιο περίπλοκη και ακριβή από το συμβατικό σιτάρι. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες που σπέρνουν το σιτάρι πρέπει να δουν σημαντικά βελτιωμένες αποδόσεις για να δικαιολογήσουν τις υψηλότερες τιμές σπόρων, δήλωσαν οι παραγωγοί σπόρων.
Οι αποδόσεις πρέπει επίσης να βελτιωθούν αρκετά ώστε να πειστούν οι αγρότες να αγοράζουν νέους υβριδικούς σπόρους κάθε χρόνο, αντί να συντηρούν το σιτάρι από προηγούμενες χρονιές, όπως κάνουν πολλοί με τους συμβατικούς σπόρους, είπαν οι ερευνητές. Το υβριδικό σιτάρι μπορεί να παράγει πιο σταθερές αποδόσεις από το συμβατικό και μπορεί να παράγει καλύτερες αποδόσεις σε φτωχά εδάφη.
Στο μεταξύ, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού αναμένεται να συρρικνωθούν σε μόλις 98 ημέρες μέχρι το τέλος της περιόδου εμπορίας 2022-2023, το χαμηλότερο των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η γερμανική BASF σχεδιάζει να κυκλοφορήσει υβριδικούς σπόρους σίτου, γνωστούς ως Ideltis, στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά το δεύτερο μισό της δεκαετίας, δήλωσε ο Peter Eckes, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της BASF Agricultural Solutions. Η Bayer, εν τω μεταξύ, είπε ότι το υβριδικό σιτάρι της θα κυκλοφορήσει επίσης στην αγορά «αργότερα αυτή τη δεκαετία» και ότι έχει σημειώσει αυξήσεις απόδοσης περίπου 15% ή περισσότερο σε δοκιμές. Η εταιρεία έχει εντείνει τις εργασίες ανάπτυξης τα τελευταία τρία χρόνια και η κρίση στην Ουκρανία έχει εντείνει τις ανησυχίες για την προσφορά, δήλωσε ο Frank Terhorst, επικεφαλής στρατηγικής και βιωσιμότητας της Bayer Crop Science. «Το υβριδικό σιτάρι ήταν ένα όνειρο των παραγωγών σπόρων από τη δεκαετία του 1950», δήλωσε ο Claude Tabel, πρώην πρόεδρος της γαλλικής ένωσης παραγωγών σπόρων UFS. «Όλοι δουλεύουν πάνω σε αυτό».